Personen- en familierecht
Onder personen- en familierecht verstaan we allerlei soorten zaken en gebeurtenissen van persoonlijke aard die gedurende uw leven op uw pad kunnen komen. Wat moet u regelen? Welke gevolgen heeft dat voor u? Notariskantoor Helmer geeft antwoord op uw vragen en helpt u graag met het opstellen van de notariële stukken die nodig zijn.
Onder personen- en familierecht vallen onder meer:
- Testament
- Huwelijk / Geregistreerd partnerschap / Samenwonen
- Verklaring van erfrecht / executele en afwikkeling van een nalatenschap
- Estate planning / Schenkingen
- Levenstestament / notariële volmacht
Testament
Bedenkt u eens wat er gebeuren kan met uw vermogen na overlijden wanneer u dat niet bij testament geregeld hebt. Niet altijd voorziet een huwelijk of geregistreerd partnerschap hierin volledig. Kortom: wanneer is het zinvol een testament op te stellen?
- U bent gehuwd, dan wel samenwonend, en u heeft geen kinderen. Een testament voorkomt dat uw vermogen bij overlijden van de langstlevende alleen naar de familie van de langstlevende gaat;
- U bent gehuwd, dan wel samenwonend, en u heeft wél kinderen. Een testament legt vast dat de belangen van de langstlevende en uw kinderen beschermd worden;
- U bent niet gehuwd en u heeft geen partner. In dat geval legt u vast wie uw erfenis ontvangen, zeker als u niet de gehele erfenis aan ouders, broers en zusters (en neven en nichten) wilt laten toekomen.
Testamenten bevatten vaak clausules voor zaken die niet door de wet geregeld worden. Zaken die alleen bij testament bepaald kunnen worden.
- Benoeming executeur: u wijst bij testament een persoon aan die de door u gewenste zaken regelt na uw overlijden;
- De uitsluitings- of privé-clausule: deze clausule regelt dat het erfdeel van uw kinderen privé van hen is en blijft. Ook als zij eventueel gaan scheiden van hun echtgeno(o)t(e);
- De regeling van voogdij: voorkomt getouwtrek om uw kinderen als u komt te overlijden, uw kinderen minderjarig zijn en er geen ouder is die voor ze kan zorgen;
- De regeling van bewind: heeft betrekking op situaties, waarbij u vindt dat de verkrijger niet bij machte is om zelf met de erfenis om te gaan, bijvoorbeeld in geval van een handicap. Ook als u vindt dat uw kind niet al op 18 jarige leeftijd de vrije beschikking over de erfenis verkrijgt is het van belang om dit vast te leggen door een bewind, bijvoorbeeld tot dat het kind 23 of 25 jaar is.
Wij adviseren u goed en deskundig aan de hand van uw wensen en mogelijkheden en hoe die het best in een testament vastgelegd kunnen worden.
Wat is uw testamentmoment? Klik hier voor een check.
Huwelijk / Geregistreerd partnerschap / Samenwonen
Wat zijn de verschillende samenlevingsvormen? Op basis waarvan maakt u een keus? En welke juridische betekenis heeft de keus die u maakt?
Wij bespreken onder meer met u:
- de verschillen tussen huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenwonen, al dan niet met een samenlevingscontract;
- de juridische betekenis van huwelijk of samenwoning;
- huwelijkse voorwaarden of de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen; (nieuw omdat per 1 januari 2018 de algehele gemeenschap van goederen is vervangen door een beperkte gemeenschap van goederen);
- een eventuele beëindiging van huwelijk of samenwoning;
- de overlijdenssituatie en alles wat daarmee verband houdt.
Na het gesprek bent u op de hoogte van de mogelijkheden en kunt u een goede keuze maken.
Verklaring van erfrecht / executele en afwikkelen van een nalatenschap
Voor het deblokkeren van een bankrekening in geval van overlijden is over het algemeen een verklaring van erfrecht noodzakelijk. Maar ook instellingen zoals de belastingdienst en pensioenverzekeraars kunnen vragen om een dergelijke verklaring.
Hierin staat onder meer:
- De persoonlijke gegevens van de erflater / erflaatster;
- Of er een testament is gemaakt en zo ja, hoe dat luidt;
- Of de erflater / erflaatster ten dage van zijn / haar overlijden was gehuwd en zo ja, hoe;
- Wie de erfgenamen zijn;
- Op welke wijze de erfgenamen de nalatenschap hebben aanvaard;
- Wie de nalatenschap beheert en verantwoordelijk is voor de afwikkeling.
Wat bespreken wij met u:
- Welke mogelijkheden hebben de erfgenamen?;
- Welke rechten heeft een eventueel onterfd kind/partner?;
- Wat zijn de fiscale gevolgen van overlijden?;
- Wie zal zorgdragen voor de afwikkeling van de nalatenschap?
Wij verzoek u bij de bespreking de volgende documenten mee te nemen:
- Uittreksel uit het overlijdensregister;
- Trouwboekje van de erflater / erflaatster (indien de overledene gehuwd was/is geweest);
- Adresgegevens van de vermoedelijke erfgenamen;
- Eventueel afschrift van het testament;
- Een geldig legitimatiebewijs van uzelf.
Estate planning
Estate is het Engelse woord voor nalatenschap. Bij estate planning wordt u juridisch en fiscaal begeleid bij de overgang en instandhouding van uw vermogen in geval van overlijden. Maar wanneer maakt u er gebruik van?
U kunt trachten de nalatenschap zo klein mogelijk te laten zijn door het treffen van diverse maatregelen. Daarmee wordt de erfbelasting beperkt. De verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden, zijn afhankelijk van uw wensen en bestrijkt meerdere jaren, vandaar dat we spreken over planning.
Wij kijken met u naar bijvoorbeeld schenkingen, testament en huwelijkse voorwaarden. Wat is er al vastgelegd? Wat moet nog worden vastgelegd of gewijzigd worden? Met estate planning draagt u bij aan een zorgeloze toekomst voor uw nabestaanden.
Levenstestament en notariële volmacht
Wanneer maakt u gebruik van een notariële volmacht? Wat is een levenstestament?
En hoe noodzakelijk is het om dit te regelen?
Als u gezond bent, kunt u uw belangen zelf behartigen. Wordt uw lichamelijke of geestelijke gezondheid slechter, dan is het van belang dat uw zaken worden behartigd door iemand in wie u vertrouwen heeft. Vaak is dat een echtgenoot of partner. Uiteraard is het ook mogelijk volmacht te geven aan uw kinderen of aan een derde. In het kader van estate planning kan een volmacht ook een belangrijk instrument zijn. Degene aan wie u volmacht heeft verleend, kan bijvoorbeeld de jaarlijkse schenkingen blijven doen.
Indien u geen volmacht heeft afgegeven en daar ook niet meer toe in staat bent, dan zou een onderbewindstelling of ondercuratelestelling via de rechter moeten worden aangevraagd. Op het persoonlijke vlak is dat vaak een ingrijpende procedure. Om het regelen via de rechter te voorkomen is het aan te raden een notariële volmacht of een levenstestament op te laten stellen.