Schenken is slimmer dan erven, omdat het geld bespaart

Als u tijdens leven schenkingen doet, zal dit meestal een belastingbesparing opleveren, omdat een geschonken bedrag niet meer in de erfenis valt en daar geen erfbelasting meer over betaald hoeft te worden. Door te schenken voorkomt u eveneens dat u een hoge eigen bijdrage moet betalen voor het geval u met zorg te maken krijgt.

De meest eenvoudige manier van schenken is uiteraard een overdracht/overboeking van geld. Voor veel mensen geldt echter dat hun belangrijkste bezit bestaat uit een eigen woning en stenen kun je helaas niet schenken. Een goede manier om dan toch vermogen over te hevelen (en zo uw woning in gedeelten te schenken), is een zogenaamde schenking op papier. U laat de notaris in dat geval een akte opmaken, waarin u verklaart een bedrag schuldig te zijn aan uw kinderen. De voorwaarde is dat over het schuldig erkende bedrag ieder jaar 6% rente aan uw kinderen wordt betaald. De ontvanger (uw kind) krijgt die rente als extraatje over de schenking.

De belastingdienst geeft ieder jaar aan hoeveel per kalenderjaar belastingvrij mag worden geschonken. Voor 2023 is dit bedrag vastgesteld op € 6.035,= per kind en indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is, kunt u een eenmalig verhoogde schenking doen ten bedrage van € 28.947,= of ingeval uw kind een dure studie volgt een eenmalig bedrag van  € 60.298,=. 

Tenslotte kunt u – in gemelde leeftijdscategorie- uw kind voor de aankoop of verbetering van de eigen woning dit jaar nog eenmalig een bedrag maximaal groot € 28.947 schenken.

Mocht u aan anderen dan uw kinderen willen schenken, dan is de belastingvrije grens € 2.418,= .

Om te voorkomen dat uw kind bij een eventuele echtscheiding de schenking moet delen met een ex-partner, is het bij alle schenkingen van belang te regelen dat deze alleen voor uw eigen kinderen bedoeld zijn.

Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden en de voorwaarden om te schenken, neemt u dan gerust contact met ons op.

Delen