Huis van jou, huis van mij…

HUIS VAN JOU, HUIS VAN MIJ,

TIJDENS ONS SAMENLEVING GEKOCHT DUS VAN ONS ALLEBEI

Relaties zijn als een ritje in een achtbaan. Soms voel je je zweven op een roze wolk, terwijl je op andere momenten overgeleverd bent aan loopings en scherpe bochten. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om wat veiligheid en stabiliteit aan de wilde rit toe te voegen? Ja, je raadt het al: een samenlevingsovereenkomst!

Stel je voor: je besluit samen te gaan wonen met je geliefde. Jullie hebben het geweldige idee om een ​​samen een leven op te bouwen. Maar kijk eens, wat als het fout gaat? Wat als een van jullie het volgende moment besluit om de wereld rond te reizen en je met een berg schulden achterlaat? Geen paniek, mijn vrienden! Een samenlevingsovereenkomst komt te hulp met regels en afspraken over financiële verantwoordelijkheden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een van de voornaamste redenen waarom een ​​samenlevingsovereenkomst van belang is, is het beschermen van de eigendomsrechten van beide partners. Een samenlevingsovereenkomst stelt in staat om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van eigendommen en financiële zaken, waardoor mogelijke geschillen in de toekomst kunnen worden voorkomen. In een voorbeeld wordt dit pijnlijk duidelijk.

Klaartje en Douwe besluiten na 10 jaar samenwonen uit elkaar te gaan, er is geen samenlevingsovereenkomst. De woning hebben ze samen gekocht, Klaartje heeft bij de aankoop € 30.000 aan eigen geld in de woning gestopt. Douwe heeft geen eigen geld gebruikt. Tijdens de verbouwing heeft Klaartje nog eens € 50.000 extra in het huis geïnvesteerd.  Na het verbreken van de relatie wil Klaartje haar investering terug hebben. Er ontstaat een heftige discussie waar ze samen niet uitkomen.

Als er geen samenlevingsovereenkomst is, wordt bij de verdeling van de woning gekeken naar de wettelijke bepalingen. Daarin staat dat als je samen een woning hebt gekocht dat elk van de eigenaren dan recht heeft op een vergoeding van een bedrag, dat met eigen geld is betaald voor de woning. In dit geval kon Klaartje aantonen dat ze € 30.000 eigen geld voor de aankoop heeft betaald. Dat krijgt ze terug. Dat geldt niet voor de investering van € 50.000, want dat geld is niet gebruikt voor de aankoop van de woning. Klaartje kan ook niet aantonen dat ze dat bedrag in de woning heeft geïnvesteerd.

Ook als je wel een samenlevingscontract hebt, is het noodzakelijk om de uitvoering daarvan goed na te leven en veranderingen bij te houden. Vooral bij het gezamenlijk aankopen van een andere woning waarbij de inbreng van ieders eigen geld niet evenredig is, En mocht je het verschil van eigen inbreng hebben vastgelegd in je samenlevingscontract, dan is het van belang om bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dit verschil weer vast te leggen bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Door het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap vervalt het samenlevingscontract van rechtswege.

Dus, onthoud dat een samenlevingscontract niet alleen een stuk papier is, maar een instrument dat jullie helpt om een ​​sterke en stabiele basis voor jullie relatie te leggen. Het biedt gemoedsrust, zekerheid en duidelijkheid in een wereld vol onzekerheden. Dus pak die pen, neem de tijd om te praten en maak samen uw eigen versie van een samenlevingscontract. Het is ook het ontbrekende puzzelstukje dat ervoor zorgt dat jullie relatie compleet is.

Mocht u hieromtrent meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op.

Delen